e-Dakwah

Sampaikan… Walaupun satu ayat…

Makan Cara Rasulullah

Posted by Saiful di 9 Julai 2009

Penulis Asal: Rofida Ariffin

Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yg maknanya sedikit sebanyak “Dalam diri-diri kamu ada kebesaran Tuhan”.

Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan kita dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah.

Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1.                  Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? mengikut cara Rasulullah  s.a.w, beliau akan  menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu),lalu Rasulullah akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

2.                  Mengapa?  Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

3.         Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg  diperlukan oleh  badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter  air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari  bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

4.         Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar  yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Doktor, di hospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk  halus yang ingin menggangu manusia.

5.         Cara Rasulullah mengunyah Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40  kali untuk  membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

6.         Membaca Basmalah(Bismillahi rrahmanirrahim) . Membaca Basmalah sebelum makan  untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah, apabila Basmalah  dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

7.         Cara Rasulullah minum Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia  makruh yang  menghampiri kepada haram.

8.         Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum.Kerana  apabila kita minum dari bekas yang besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum tu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yg apabila bercampur dgn air H20,  akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.Cara minum, seteguk, bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

9.            Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yang sudah berkahwin yang  berzina? Badan manusia akan   mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibodi yang dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkawin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang  sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkawin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan  beribu sel antibodi yang dapat melawan virus HIV jika ia ada dibadannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan  10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.

Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: